Stats Of Hits
0p

Lassan eljön az idő, amikor egyre nagyobb szükség lehet a fűthető visszapillantó tükrökre. Mivel nekem egy IGNIS DDiS GLX-em van és ennek a típusnak gyárilag nem fűthető a visszapillantó tükre, nekiláttam az átalakításnak. Ennek az átalakításnak a munkafolyamatát szeretném most megosztani veletek. Remélem a leírásnak hasznát veszitek ti is majd!

Az első lépés és egyben talán az átalakítás során a legnehezebb, az eredeti tükörlap eltávolítása.

Ezt én egy kicsi órás csavarhúzó segítségével tettem meg úgy, hogy a tükörlapot befordítottam teljesen az autó felé és a piros körökkel jelölt karmokat kiakasztottam, amik a tükörlapot mozgató bölcsőhöz fogták azt.

1j

Először az 1-es, majd a 2-es, aztán a 3-as műanyag fülecskét akasztottam ki.

2j

Ezután a tükörlapot a nyíl irányába le lehet tolni a félgömb alakú bölcsőről.

Itt lent látható a kiszedett bölcső, ami a tükörlapot tartja és mozgatja. Ezt persze nem kell kiszedni az átalakításhoz, csak érdekesség képpen szedtem ki, a megismerése végett.

3j 4j

Most következett életem egyik melléfogása, vásároltam egy utángyártott fűthető tükörlapot. Igaz, hogy fele annyiba került, mint a fűthető gyári tükörlap, de mint utólag kiderült nem éri még a negyedét sem. Persze ezt a vásárlás pillanatában még nem tudtam, ez csak a beszerelés után derült ki.

5j 6j

Már a tükörlap hátulján lévő műanyag sem nyerte meg a tetszésem, de hát ez volt, ezt kellett elfogadni akkor.

7j

Felforrasztottam a fűtőszálhoz menő vezetékeket a tükörlap hátulján található forrfülekre.

8j

Átfűztem a gyári kábelek mellett egy merev drótot, melynek segítségével behúztam a vezetékeket a helyükre.

9j

Visszaraktam a bölcsőt is a helyére, meghúztam a csavarokat.

11j 10j

Az ajtókárpit alatt található a csatlakozó, amibe be volt dugva az elektromos tükör csatlakozója. Az ajtón rögzített csatlakozó érintkezői közül a 4.lábon +12V mérhető bekapcsolt hátsó ablak fűtés esetén. A 8.láb a test. Erre a két érintkezőre kell csatlakoztatni a frissen behúzott vezetékeket.

12j

A tükör csatlakozójában rögzítettem a fűthető tükörlaptól jövő vezetékeket. Az egyik vezetéket az egyik, a másik vezetéket a másik helyre. A sorrend mindegy, hisz egy polaritás független fűtőszálról van szó jelen esetben.

Ezt a műveletsort megcsináltam a másik oldalon is. Miután elkészült a másik oldal is, következett a próba. Minden remekül működött, ezért visszaraktam a kárpitokat és élveztem télen a fűthető tükör nyújtotta előnyöket.

Persze boldogságom nem volt teljesen felhőtlen. A cikk elején írtam, hogy az utángyártott tükör vásárlása nem volt jó ötlet, ugyanis a tükör hátlapjára ragasztott műanyag idom fülei, melyek a bölcsőbe kapaszkodnak, kb. fél milliméterrel hosszabbak voltak az eredetinél és ezért nem rögzítették rendesen a tükörlapot. Ennek következtében a tükörlap egy kicsit rezgett, remegett menet közben, elég zavaró volt.

13j 14j

Miután egy néhány kilométert (na jó, néhány száz kilométert) megtettem így, megszületett a megmásíthatatlan végső döntés, ez így nem maradhat tovább. Nem is maradt, vettem eredeti, gyári, fűthető tükörlapokat. Itt a képen a baloldalra való látható. Ezen a tükörlapon látható egy gravírozás is, a jobboldalra valón nincs gravírozás, a gyárin sincs.

15j 16j

Kicseréltem a tükörlapokat, leszedtem az utágyártottakat és felraktam a gyáriakat. A különbség azonnal tapasztalható volt. Nem rezgett, zizegett, csak simán tette a dolgát, amit egy jó fűthető visszapillantó tükörnek tennie kell.

Mindenkinek ajánlom, aki a csere mellett dönt és nem akar vele bosszankodni, hogy gyárit vegyen. Az igaz, hogy legalább kétszer annyiba kerül mint az utángyártott, de legalább hibátlanul működik. Nincs vele bosszankodás!4p

2p                              3p